ekonomilistan.blogg.se

Ekonomilistan skriver om finansiella tjänster och ekonomiska tips för privatpersoner och småföretagare!

3 Tips på en bättre privatekonomi

Kategori: Ekonomi

 

Julen närmar sig och ekonomin är fortfarande ansträngd efter de tuffa höstmånaderna med mycket räkningar. Hur gör man för att få en bättre privatekonomi? Vi har svaren.

Cyber Monday, Black Friday, Black week och en mängd reor och en mängd andra erbjudanden som du har svårt att säga nej till. Hur gör man för att få bra balans i sin ekonomi? Ska man sluta handla helt och låsa in sig? Eller finns det andra sätt som kan hjälpa dig till en bättre privatekonomi? Felet de flesta gör är att de har svårt för att komma till skott. Här är 3 bra tips du kan börja med redan idag!

Handla bara saker du behöver

Att handla på rea blir lite som ett självspelande piano. Även om du inte hade tänkt köpa något alls utan bara kolla lite, är risken överhängande att du hittar saker du bara ”måste ha”. Och till jättebra pris, förstås! Ett tillfälle som aldrig kommer åter – så det är bäst att passa på! Har du hört dig säga så till dig själv? Du är inte ensam. Alla har väl någon gång handlat saker på rea, som sedan inte blivit använda. Kläder i nästan rätt storlek eller modell, eller teknikprylar som inte var så roliga som man föreställt sig.

Genom att handla saker du behöver kan du spara stora pengar. Dessutom gör du miljön en tjänst eftersom du undviker att köpa saker som sedan slängs. Hittar du något på rea kan du fråga dig själv om du skulle ha varit beredd att köpa varan till fullpris – annars avstå. På så sätt får du utrymme att köpa det du verkligen vill ha och behöver.

Planera matinköp

Växer kvittohögen för matinköp okontrollerat? Planera matinköpen och handla aldrig när du är hungrig, så kan du snabbt få bukt med problemet. Många handlar när de är hungriga och då är risken stor att mycket onödigt slinker ner i kundvagnen. Godis, snacks, energidryck och färdigmat – ganska onödigt och dessutom dyrt. Skriv gärna en lista och försök att välja storpack av varor du använder mycket av. Det blir också billigare att handla mer samtidigt än att handla många gånger.

Gör en budget

En tråkig post, men ack så viktig. Det är bara genom att göra en budget som du kan få ordentlig koll på hur ekonomin ser ut. Detta görs inte för att du ska känna dig slösaktig, utan för att det kan finnas ”svarta hål” som slukar pengar utan att du vet om det. Kanske ligger något gammalt tv-abonnemang kvar och kostar pengar varje månad, fast ingen använder det? Eller så går mer pengar än du anat åt till mobilabonnemang eller posten ”diverse”.

Det är också bra att få en samlad bild över hur familjens krediter ser ut. Har ni många lån kan det vara värt att slå samman dem till en större skuld. På så sätt kan man få ner räntan och avgifterna för lånen. Detta gäller främst blancolån, sms-lån, snabblån, mikrolån och kreditköp - som tv, stereo eller möbler man köpt på avbetalning. Fler smarta tipis finner du hos swemoney.se, som listar allt från bästa lånen till hur man tjänar pengar på nätet.