ekonomilistan.blogg.se

Ekonomilistan skriver om finansiella tjänster och ekonomiska tips för privatpersoner och småföretagare!

Bästa ekonomitipsen

Kategori: Ekonomi

 

Hur ska man tänka för att få koll på sin ekonomi? Här är 6 bra tips som hjälper dig att få ordning och reda i dina privata finanser.

Börja skissa på en budget så kommer du få bättre kontroll över din privatekonomi. Det är enklare än man tror och det svåraste är att väl komma till skott och faktiskt göra det. Är ni flera i hushållet kan ni gärna hjälpas åt – det är sjysst att dela på arbetsinsatsen men även lärorikt och nyttigt att få inblick i hur ekonomin faktiskt ser ut. Så här gör du för att komma igång:

1.      Skriv ner dina inkomster

Börja din budget med att skriva ner hushållets samtliga inkomster. Här räknar du exempelvis med lön eller alternativ inkomst som sjukersättning från försäkringskassan, a-kassa eller pension. Lägg också till bidrag i form av barnbidrag, underhållsbidrag eller bostadstillägg. Till inkomst räknas också avkastning från sparande och investeringar, liksom eventuella extrainkomster i form av extraarbete, övertidsersättning eller om du sålt något.

2.      Skriv ner dina fasta utgifter

Gå sedan över till att skriva ner alla fasta utgifter. Exempel på sådana är hyra eller kostnader för boende – bolån, amortering och avgift för bostadsrätt alternativt driftskostnader för fastigheten. El, vatten, värme, abonnemang och försäkringar ingår i denna post. Ofta kan dessa kostnader variera från månad till månad, så ett bra tips är att räkna på hur de fastna kostnaderna har sett ut under de senaste 12 månaderna – och på så vis få fram ett snitt.

3.      Räkna ut hur mycket du har kvar

Den summa du har kvar när alla fasta kostnader är betalda kallas rådighetsbelopp. Det är alltså den summa du har kvar att röra dig med, efter att alla fasta utgifter är betalda. Det är också den summa som ska täcka alla dina rörliga utgifter under månaden. Därför är det viktigt att försäkra sig om att pengarna kommer att räcka.

4.      Skriv ner dina rörliga kostnader

Dina rörliga kostnader är sådant som mat, hygienartiklar, kläder, skor, frisörbesök och presenter. Ofta tillkommer mer än man tänkt sig och det är lätt att de rörliga kostnaderna skenar iväg. Därför är det en god idé att skriva ner dem i olika kategorier. På så sätt är det enklare att se om du spenderar mer än önskat i någon kategori.

5.      Uppskatta kommande utgifter

Planera också inför framtiden och försök att förutse fler rörliga kostnader. Inför semestern, påsk, jul, födelsedagar eller högtider brukar vanligtvis utgifterna öka. Om du planerar för detta redan innan har du en chans att sätta undan pengar – för julklappar eller resor. På så sätt slipper du krascha din ekonomi fullständigt.

6.      Skapa en budget i balans

En budget som är i balans betyder att utgifterna aldrig får överstiga inkomsterna. Att uppnå detta i praktiken är dock inte helt enkelt och ibland uppstår situationer vi inte kan råda över. Därför är det en stor tillgång om du har ett sparkonto som kan fungera som buffert, i de fall du behöver ”låna” av dig själv.

Kommentera inlägget här: